De Koepel

Deze pagina moet helemaal worden herschreven.

Opzet:

  • Stukje over de koepel als beeldvormend item voor de buurt
  • Problemen van de originele koepel
    • roestende bouten
    • water afvoer
    • lekkage
    • isolatie
  • Lijst met leveranciers die koepel renovaties uitvoeren
  • Ervaringen van bewoners. Dit wordt wel ingekort tov de huidige site
  • Lijst met mogelijke subsidies

Onderhoud van de koepel

De witte koepel is een icoon van de Krekenbuurt. Opvallend tegen de blauwe hemel en verlicht als het donker is. Ook al is de koepel van kunststof hij heeft wel onderhoud nodig.

Er zijn al veel bewoners die de koepel hebben laten renoveren. De informatie op deze pagina is afkomstig van o.a. Michel Veenman, Peter van Zuidam, Arnold van Leersum.

Problemen van de originele koepel

De meest voorkomende problemen zijn:

  • Roestende bouten houden de plaat niet meer vast
  • Water afvoer: het water blijft staan op de plaat
  • Lekkage naar de vulling van karton waardoor er water blijft staan tussen de kunststof platen
  • Isolatie tussen de muur en de dakplaat ontbreekt of is slecht en geeft tocht
  • De witte koepel is kapot

Alle problemen zijn op te lossen. Dat kan door specialisten of zelf als je handig bent.

Bedrijven die in de Krekenbuurt koepel renovaties hebben uitgevoerd

De genoemde bedrijven staan hier genoemd in willekeurige volgorde.

Als er bedrijven ontbreken dan zijn die niet bekend bij de redactie. Wij houden ons aanbevolen.

Ervaringsverhalen en impressies van bewoners

Mosselkreek

Dit is een DoeHetZelf project met hulp van de buurt (2004).

Zandkreek 15

Zaterdag 29 mei 2004 was het zover, het koepeldak van Zandkreek 15 ging eraf. Het was nog net half 9 of alle bouten waren losgedraaid en met 3 man sterk is het hele koepeldak eraf getild.
Tot mijn grote verbazing. Want het zag er erg kolossaal uit en niet te tillen. Maar de praktijk was anders het is goed zelf te doen.Het koepeldak zit vast aan balken die in de spouwmuur zitten verankerd. Dit hout is door het lekken van water langs de bouten natuurlijk een beetje gaan verrotten. De slechte stukken hout zijn bewerkt met impregneermiddel en 2 componenten houtrotvuller en de balken zijn weer goed om jaren mee te gaan. Om het tochten tegen te gaan hebben we isolatiestroken op het hout en op de binnenste muur geplakt. Dit allemaal goed laten drogen tot een uur of 4 ’s middags.

Toen de dakdekker klaar was met het bekleden van het koepeldak met EPDM-rubber dakbedekking hebben we het dak er weer opgezet. De originele bouten zijn vervangen door RVS houtdraadbouten 8*140 en met extra RVS ringen voor de stevigheid. Op de koepel zelf hebben we nieuwe doppen vast gekit waardoor die ook weer waterdicht zijn. De volgende dag hebben we op de bevestigingen van de bouten rubber kapjes gezet en ook vast gekit zodat hier ook geen regenwater meer doorheen kan. Het koepeldak zit nu weer vast en kan weer jaren mee zonder er een nieuwe op te zetten. Al met al, is het zelf renoveren van het koepeldak goed te doen. Het polyester is nog zeer sterk en kan met een nieuwe beschermlaag nog jaren mee. Voor niet al te veel geld aan onderdelen en natuurlijk de dakdekker voor het EPDM-rubber heb je snel weer een goed koepeldak.

Michel Veenman.

Zandkreek 30 (door Koers Polyester Techniek)

Herstel koepelplaat Zandkreek 30.
Tekst en foto’s door oud bewoner Peter van Zuidam.

Nadat de een nieuwe koepelplaat gemonteerd is in het trapgat van onze koepelwoning aan de Zandkreek 30 heb ik inmiddels enkele mensen aan de deur gehad die om informatie vroegen. Vandaar dat ik deze informatie maar even aan het papier heb toevertrouwd.

1. Aanleiding

Wij constateerden dat de koepelplaat (dat is de donkergrijze plaat waar de koepel op gemonteerd is) lek was. De stenen bovenin de koepel waren verkleurd en er hingen enkel druppels onderaan de plaat die op de trap vielen. In 2003 heeft de firma Koers al een aantal koepelplaten in onze wijk vervangen. Dit na inspectie van een aantal koepels. Wij hebben contact opgenomen met dhr. Eddy Koers van de Firma Koers Polyestertechniek, hij heeft een inspectie van onze koepel uitgevoerd.

2. Conclusie inspectie:

“De koepel op onze woning is lek en er staat behoorlijk veel water, de kartonnen vulling is totaal vergaan en door het gewicht van het water zakt de koepel door. Op de foto’s is te zien dat de koepelplaten in de loop der jaren wat zijn doorgebogen waardoor het water op de koepel blijft staan. “Als de koepelplaat en het water in de tussenruimte niet verwijderd wordt, loopt u het risico dat de hele onderplaat poreus wordt en gaat lekken. In dit geval is men wel genoodzaakt om de gehele koepel te vernieuwen. Men zal dan ook de lichtdoorlatende bol moeten verwijderen. De kosten zullen in dat geval een veelvoud zijn van alleen de bovenplaat te vernieuwen, waarmee u thans nog kunt volstaan. De firma Koers Polyestertechniek heeft een mal ontwikkeld voor genoemde bovenplaat en reeds in de jaren ’90 een aantal exemplaren vernieuwd aan de schelpkreek.

3. Uitvoering:

Dhr. Koers kwam samen met twee werknemers om 09.00 uur ’s ochtends bij ons. Zij hadden een hoogwerker meegenomen. Zij hebben de bovenplaat verwijderd, de kartonnen tussenlaag was volgezogen met water en zij hebben hier 35 liter water uitgezogen. Vervolgens hebben zij een koepelplaat 2.0 gemonteerd. Ik noem dit 2.0 omdat er een goede afvoer in het polyester is gerealiseerd die uitkomt op het lager gelegen dak. (van de redactie: uit de bestaande plaat is een belangrijk deel uitgesneden en opnieuw verbeterd aangebracht) Hierdoor kan dus niet de huidige situatie opnieuw ontstaan waarbij water op de plaat blijft staan en deze na verloop van jaren water gaat doorlaten. Ook hebben zij een Polyesterplaat gemonteerd op de stenen waar het water langsloopt. Dit zodat de voeg er niet uitspoelt.

4. Kosten:

€ 2385,00 incl. BTW (mei 2011)

5. Foto’s:

Subsidies

Aangezien de woningen nu een gemeentelijk monument zijn kan er voor het onderhoud subsidie worden aangevraagd.

Verhaal over het aanvragen van de subsidie moet nog worden geschreven met een link naar de gemeente voor de aanvraag